Kom binnen

Google heeft met Street View een volgende stap gezet – door Stephen Abram aangeduid als Indoor Street View. Hij vraagt zich af welke bibliotheek als eerste Google binnen laat. Nu snuffelen wij nog rond op het web, maar straks snuffelt het web rond bij ons.

Volgens IBM kunnen we binnen nu en vijf jaar verwachten dat de vrienden uit ons online sociale netwerk als hologram in de woonkamer staan; maar diezelfde woonkamer kunnen we binnen afzienbare tijd wellicht uploaden naar het web. Bibliotheken zouden natuurlijk hun interieur kunnen vastleggen en afbeelden bij wijze van virtuele rondleiding. Maar wat te denken van alle particuliere online boekencollecties die nu nog als platte websites te vinden zijn? Ik zie het helemaal voor me: je klikt een vriend(in) aan uit je online netwerk en kiest niet voor platte details zoals status updates maar voor een kijkje bij iemand thuis. Virtueel bij elkaar op bezoek. Wat staat er in de boekenkast? Hoge resolutiebeelden van alle ruggetjes zeggen genoeg en als het niet duidelijk is, levert Google Goggles het verlossende antwoord. Natuurlijk met een directe koppeling naar het downloadbare e-book.

Met Street View in huis kondigt zich ook volgende fase van social media aan: wat ligt er op het nachtkastje? Wat heeft iemand in huis aan proviand? Staat er bier in de koelkast of hebben we daarvoor het internet of things, waarbij de koelkast zelf communiceert met het web? Is er eigenlijk wel iemand thuis?

Nu nog wachten op streaming 3D-beeld en het is gedaan met al die platte websites met pagina’s vol plaatjes en tekst. Het maakt een web2.0-site als Librarything in één klap ouderwets en primitief.

Leuk bedacht dus en ook goede reclame, die Google Street View beelden van de binnenkant van musea. Dat trekt potentiële bezoekers wellicht over de streep. Of het weerhoudt ze juist van een bezoek, omdat ze liever thuis achter het beeldscherm naar kunst kijken. Ai, dat doet me zomaar denken aan internet en bibliotheken.